Kalėdinis stebuklas: dietologų išgirtas vaisinis pyragas, kurį galite valgyti be sąžinės graužaties

Paskelbė Viktoras Baliulis
Paskelbta

Kalėdinis stebuklas: dietologų išgirtas vaisinis pyragas, kurį galite valgyti be sąžinės graužaties

Šis sveikesnis kalėdinis vaisių pyragas yra be gliuteno ir be grūdų. Jis gaminamas iš maltų migdolų, džiovintų vaisių, kvapnių prieskonių ir šiek tiek apelsino žievelės – dėl to pyragas įgauna autentišką, šventišką skonį ir aromatą. Į tešlą nededama jokio papildomo saldiklio – pakanka natūralaus džiovintų vaisių saldumo.

Pyragą paruošti gana paprasta, todėl tai puikus pasirinkimas ir užimtiems prieššventiniams vakarams. Gaminti kalėdinius kepinius namuose – tikras malonumas. Šis pyragas yra gana tankus ir labai drėgnas, su dideliu kiekiu vaisių, todėl nereikia jokio papildomo cukraus.

Vietoj tradicinių baltų kvietinių miltų naudojami malti migdolai – jie natūraliai be gliuteno, suteikia pyragui drėgnumo ir maistingumo, todėl pakanka tik nedidelio kiekio alyvuogių aliejaus. Džiovinti vaisiai suteikia natūralaus saldumo, tad nereikalingi nei rafinuoti cukrūs, nei jų pakaitalai.

Lengvai pagaminamo sveiko kalėdinio vaisių pyrago receptas

Reikės

  • 600 g mišrių džiovintų vaisių
  • 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • ¼ arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
  • 1 apelsino žievelės ir sulčių
  • 3 valgomūjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 3 ekologiškų kiaušinių
  • 200 g (apie 2 puodelių) maltų migdolų
  • 50 g graikinių riešutų

Gaminimas

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C (300 °F).
  2. 20 cm skersmens apvalią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (ir dugną, ir šonus).
  3. Dubenyje sumaišykite džiovintus vaisius, prieskonius, apelsino žievelę ir sultis, alyvuogių aliejų ir kiaušinius.
  4. Suberkite maltus migdolus ir susmulkintus graikinius riešutus, gerai išmaišykite, kad gautumėte vientisą tešlą.
  5. Supilkite arba šaukštu sudėkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir išlyginkite paviršių.
  6. Kepkite apie 1 val. 30 min. Mediniu pagaliuku patikrinkite, ar pyragas iškepęs: jei ištrauktas pagaliukas švarus, pyragas paruoštas. Jei dar drėgnas, kepkite dar apie 20 min.
  7. Jei viršus pradeda per greitai skrusti, uždenkite jį folija arba kepimo popieriumi, kad neapdegtų.
  8. Iškepus pyragą visiškai atvėsinkite, atsargiai išimkite iš formos ir laikykite sandariame inde šaldytuve iki 1 mėnesio.

Tikimės, kad šis kalėdinis vaisių pyragas taps viena iš jūsų mėgstamiausių šventinių tradicijų. Jis puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek kaip valgoma dovana artimiesiems ar draugams, kurie vertina sveikesnius, bet vis tiek labai gardžius kepinius.

Temos: Kalėdos
Ar patiko šis įrašas?
 

Domiuosi pasaulio aktualijomis ir technologijomis, nes tikiu, kad tik suprasdami šiandieną galime pasiruošti rytojui. Rašydamas siekiu apjungti globalias naujienas su technologijų raida. Ieškau ne tik faktų, bet ir prasmių, kurios padeda skaitytojui geriau orientuotis sparčiai besikeičiančiame pasaulyje.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas