Kalėdinis pyragas, apie kurį niekas nepasakojo: šie ingredientai pakeičia skonį iš esmės

Paskelbė Ina Jonaitienė
Paskelbta

Kalėdinis pyragas, apie kurį niekas nepasakojo: šie ingredientai pakeičia skonį iš esmės

Tradicinis kalėdinis pyragas – žiemos klasika. Jis dažniausiai kepamas iš džiovintų vaisių mišinio, melasos, gardinamas prieskoniais ir kepamas tol, kol tampa tamsus, sunkus ir labai aromatingas. Įprasta manyti, kad yra tik vienas „teisingas“ kalėdinio pyrago receptas, tačiau taip nėra.

Nors tradiciškai naudojamos razinos, serbentai, cukruoti citrusinių vaisių žievelių gabalėliai ir vyšnios, verta paeksperimentuoti su sezoniniais ar tropiniais vaisiais – kartais būtent tokios naujovės suteikia desertui naują charakterį.

Australijoje Kalėdos sutampa su vasara, todėl ten į kalėdinius kepinius natūraliai keliauja gausybė šviežių vaisių. Tačiau net ir gyvenant šaltesnio klimato šalyje galima pasinaudoti tuo, kas tuo metu prieinama, ir suteikti kalėdiniam pyragui tropinį ar tiesiog netikėtą poskonį. Svarbiausia – pyragą išsikepti iš anksto ir reguliariai „pamaitinti“ mėgstamu alkoholiniu gėrimu, kad biskvitas taptų sodrus, drėgnas ir brandus.

1. Ananasas

Ananasai būna ypač sultingi ir saldūs maždaug spalio mėnesį – tai puikus metas pradėti ruošti kalėdinį pyragą, jei norite, kad per šventes jis būtų gerai subrendęs. Naudojant šviežią ananasą, labai svarbu gerai nuspausti sultis: jei vaisius bus per šlapias, pyragas gali neiškilti ir subyrėti.

Jei mėgstate itin sultingą vaisių tekstūrą, galite pasinaudoti invertuoto ananasų pyrago principu: iškepkite biskvitą pagal savo mėgstamą kalėdinio pyrago receptą, o ant dugno (ar viršaus, jei apversite) išdėliokite šviežio ananaso griežinėlius. Taip išgausite tarsi tropinę tradicinio kepinio versiją. Norint paprastesnio varianto, galima naudoti džiovintą ananasą – jis prieinamas visus metus, o pyragas bus stabilesnės struktūros ir lengviau pjaustomas.

2. Kokosas

Kokosas pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo kaip „supermaistas“ – jis naudojamas ir maisto gamyboje, ir gėrimuose, ir net kosmetikoje. Kokoso drožlės ir minkštimas tapo įprasti pusryčių dubenėliuose, desertuose, o kokosų pienas ir grietinėlė neretai praturtina troškinius bei karius.

Kalėdiniam pyragui kokosas gali suteikti ir skonio, ir tekstūros. Norint lengvesnės ar be gliuteno versijos, dalį ar net visus kvietinius miltus galima pakeisti kokosų miltais. Reikia nepamiršti, kad kokosų miltai sugeria daugiau drėgmės ir yra „sausesni“, todėl reikės daugiau kiaušinių ar kitų rišamųjų medžiagų. Taip iškepsite purus, lengvesnis, tačiau kartu sotus ir natūraliai be gliuteno kalėdinis pyragas – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mažiau „nuodėmingo“ šventinio deserto.

3. Pistacijos

Tradiciniame kalėdiniame pyrage traškumo dažniausiai suteikia migdolai – jie tikrai praturtina skonį, ypač jei naudojami karamelizuoti ar cukruoti. Vis dėlto verta išbandyti ir pistacijas. Jos ne tik suteikia išraiškingą riešutinį skonį, bet ir nudažo pyrago minkštimą subtilia žalia spalva, kuri puikiai dera su raudonomis vyšniomis ar kitais raudonais vaisiais – toks derinys atrodo labai šventiškai.

Pistacijų skonis yra švelnus, bet aiškus, todėl puikiai dera su kalėdiniais prieskoniais – cinamonu, gvazdikėliais, muskato riešutu. Renkantis alkoholį pyragui „laistyti“, verta išbandyti romą – pistacijų, prieskonių ir romo derinys sukuria išskirtinį, subtiliai egzotišką skonio profilį, kuris skiriasi nuo klasikinio brendžio ar viskio varianto.

4. Svarainiai (kriaušmedžiai, cidonijos)

Svarainiai – ne pats akivaizdžiausias kalėdinio pyrago ingredientas, nes jų minkštimas gana sultingas ir rūgštokas. Vis dėlto šis aromatingas, slyvas primenantis vaisius gali suteikti kepiniui ypatingą charakterį. Jo rūgštelė ir sodrus aromatas puikiai subalansuoja saldžius džiovintus vaisius ir suteikia desertui gaivos.

Kepant svarbi drėgmės kontrolė: svarainius geriau naudoti termiškai apdorotus – apvirtus sirupe ar iškeptus orkaitėje ir nusausintus. Tokiu būdu vaisius išliks aromatingas, tačiau pyragas nebus pernelyg šlapias. Jei nenorite svarainių įmaišyti į patį tešlos pagrindą, puiki išeitis – svarainių žele ar džemu aptepti jau iškepusį ir atvėsusį pyragą prieš dedant marcipaną ir glajų. Tokia glaistymo technika suteikia lengvą rūgštelę, blizgesio ir papildomą apsauginį sluoksnį, padedantį pyragui ilgiau išlikti drėgnam.

Išdrįskite derinti netikėtai

Kalėdinis pyragas – puiki terpė kūrybai. Vietoje įprasto razinų ir cukruotų žievelių mišinio galite derinti ananasą su kokosu tropiniam skoniui, pistacijas su džiovintomis vyšniomis šventiškai spalvinei gamai ar svarainius su apelsinais gaivesniam, aromatingam desertui. Svarbiausia – išlaikyti pusiausvyrą tarp drėgmės, saldumo ir prieskonių, o iškepus nepamiršti pyrago reguliariai „pamaitinti“ pasirinktu gėrimu (romu, brendžiu, viskiu ar likeriu), kad jis taptų sodrus ir kvapnus.

Ar kepate išskirtinį kalėdinį pyragą?

Jei turite savą, netradicinį kalėdinio pyrago receptą ar ingredientų derinį, verta juo pasidalinti su artimaisiais ir draugais – galbūt būtent jūsų versija taps nauja šeimos tradicija.

Temos: Kalėdos
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas