Šventiniai sausainiai be cukraus ir miltų? Keto versija, kuri nustebins net ir išrankiausius

Paskelbė Ina Jonaitienė
Paskelbta

Šventiniai sausainiai be cukraus ir miltų? Keto versija, kuri nustebins net ir išrankiausius

Kalėdinių sausainių kepimas mūsų šeimoje – sena ir labai brangi tradicija. Nors pradėję laikytis keto mitybos principų bijojome, kad teks jos atsisakyti, greitai paaiškėjo, jog to daryti visai nereikia.

Nors keto dieta dažnai atrodo labai ribojanti, įsigilinus į pagrindines taisykles, ji tampa gerokai lankstesnė. Didžiausias iššūkis – išmokti vietoje kvietinių miltų naudoti migdolų ar kokosų miltus, o cukrų pakeisti saldikliais.

Iš pradžių tai gali atrodyti sudėtinga, tačiau po kelių bandymų viskas tampa labai paprasta. Taip senas mūsų šeimos mėgstamas receptas virto šiais keto kalėdiniais sausainiais.

Mėgstamiausi Kalėdiniai Sausainiai – Dabar ir Keto Versijoje

Šie plonai iškočiojami ir formelėmis pjaustomi kalėdiniai sausainiai – tikra klasika, be kurios mūsų šventės neįsivaizduojamos. Kepimas per šventes mūsų namuose yra ne mažiau svarbus Kalėdų dalykas nei įvairūs rankdarbiai ir dekoracijos.

Vaikai niekada neleis praleisti Kalėdų be sausainių dekoravimo – ir sunku juos dėl to kaltinti, nes puošti sausainius yra tiesiog labai smagu. Ramiai galite mėgautis šia veikla: glajus, kuriuo puošime sausainius, taip pat yra keto.

Keto Kalėdiniai Sausainiai – Ingredientai

Sausainiams

  • 1 stiklinė (cup) minkšto sviesto – 0 g grynųjų angliavandenių
  • 1 stiklinė pasirinkto saldiklio (geriausia – „Swerve Confectioners“ arba granuliuotas eritritolis) – 0 g grynųjų angliavandenių
  • 3 stiklinės migdolų miltų – 18 g grynųjų angliavandenių
  • 1 valgomasis šaukštas vanilės ekstrakto – apie 0,3 g grynųjų angliavandenių
  • 1 kiaušinis – apie 1 g grynųjų angliavandenių
  • 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių – apie 2,6 g grynųjų angliavandenių

Glajui

  • Miltelinės konsistencijos saldiklis („Swerve Confectioners“ ar pan.) – apie 1 stiklinė kiekvienai spalvai – 0 g grynųjų angliavandenių
  • Riebi grietinėlė (heavy whipping cream) – 2–3 valg. šaukštai kiekvienai spalvai – apie 0,4 g grynųjų angliavandenių viename valg. šaukšte
  • Pasirinktas ekstraktas skoniui (vanilės, pipirmėčių ir kt.) – apie 0,1 g grynųjų angliavandenių viename arbat. šaukštelyje (nebūtina)

Porcijos ir maistinė vertė

Recepto kiekis: maždaug 20 sausainių (priklauso nuo naudojamų formelių dydžio).

Grynųjų angliavandenių kiekis: apie 1,12 g viename sausainyje (skaičiuojant, kad gaunasi 20 vienodų sausainių; jei gaminsite kitokio dydžio sausainius, persiskaičiuokite atitinkamai).

Keto Kalėdiniai Sausainiai – Gaminimo Eiga

  1. Šakute arba rankiniu plakikliu gerai išplakite minkštą sviestą su pasirinktu saldikliu. Patogiausia naudoti kambario temperatūros sviestą, tačiau jei pamiršote jį iš anksto išimti iš šaldytuvo, galite trumpai pašildyti mikrobangų krosnelėje (apie 30 sekundžių). Plakite, kol masė taps vientisa. Priklausomai nuo saldiklio, masė gali netapti tokia puri, kaip naudojant cukrų – tai normalu, dėl to nereikia nerimauti.
  2. Įmuškite kiaušinį, suberkite kepimo miltelius ir supilkite vanilės ekstraktą. Viską gerai išmaišykite. Tešla šiuo metu bus ganėtinai skysta.
  3. Po truputį, po vieną stiklinę, įmaišykite migdolų miltus. Maišykite, kol tešla taps trupininės konsistencijos. Ji turi atrodyti biri, tačiau susispausti ir sulipti, jei ją suspausite ranka.
  4. Suformuokite iš tešlos rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių, kad gerai atšaltų.
  5. Atvėsusią tešlą iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus (pergamento) lakštų. Patogiausia tešlą kočioti maždaug 0,5 cm (1/4 colio) storio, tačiau jei mėgstate minkštesnius sausainius, galite palikti šiek tiek storesnius.
  6. Naudodami sausainių formeles išspauskite norimas formas. Perkelti sausainius ant skardos gali būti lengviau naudojant ploną mentelę. Jei tešla ima minkštėti ir sausainiai lengvai lūžta, vėl trumpam padėkite ją į šaldytuvą – šalta tešla daug lengviau formuojama.
  7. Kepkite sausainius įkaitintoje iki 200 °C (400 °F) orkaitėje 6–10 minučių, kol krašteliai lengvai apskrus. Išėmę iš orkaitės palikite visiškai atvėsti prieš dekoruodami glajumi.
  8. Kol sausainiai vėsta, paruoškite glajų. Kiekvienai norimai spalvai atskirame inde suberkite maždaug po 1 stiklinę miltelinio saldiklio.
  9. Įberkite pasirinktą skonio ekstraktą (jei naudojate) ir šiek tiek išmaišykite.
  10. Po vieną valg. šaukštą pilkite riebią grietinėlę, kiekvieną kartą gerai išmaišydami, kol pasieksite norimą konsistenciją. Jei norite tirštesnio glajaus, grietinėlės dėkite mažiau; jei norite skystesnio – šiek tiek daugiau.
  11. Įlašinkite maistinių dažų. Geriausia naudoti gelinius dažus – jie nesuskiestina glajaus. Jei naudojate skystus dažus, viskas gerai – tiesiog, jei glajus per daug suskystės, įberkite šiek tiek daugiau saldiklio, kad vėl sutirštėtų.
  12. Supilkite glajų į konditerinį maišelį su smulkiu antgaliu (arba paprastą sandarų maišelį, kuriam nukirpkite kampą) ir dekoruokite sausainius. Vaikams ši dalis paprastai būna pati smagiausia! Jei nenorite smulkių raštų, galite tiesiog užtepti glajų šaukšteliu arba trumpai pamerkti sausainių viršų į glajų.
  13. Leiskite glajui šiek tiek apdžiūti, patiekite ir skanaukite!
Temos: Kalėdos
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas