Pasigaminkite šias valgomas kalėdines dovanas: viskas labai paprasta ir kainuoja nedaug

Paskelbė Ina Jonaitienė
Paskelbta

Pasigaminkite šias valgomas kalėdines dovanas: viskas labai paprasta ir kainuoja nedaug

Kalėdinių dovanų pirkimas man visada atrodo labai smagus… iki tol, kol pradedu galvoti, ką nupirkti kiekvienam. Ypač sunku, kai tam pačiam žmogui dovanas renki jau daugybę metų.

Kiek gi galima dovanoti tuos pačius kosmetikos rinkinius ar pūkinius pižamos komplektus – anksčiau ar vėliau gavėjas supras, kad į dovanos pasirinkimą beveik neįdedi minčių. Ar bent jau taip atrodo, kai kasmet dovanoji tą patį.

Tuomet supratau, kad svarbiausia – įdėtos pastangos ir tai, jog dovana būtų asmeniška ir pritaikyta gavėjo skoniui (šiuo atveju – tiesiogine prasme!).

Per daugelį metų daugiausia gerų atsiliepimų sulaukiau būtent apie savo namines, valgomąsias dovanas. Todėl parengiau tris paprastų naminių valgomų kalėdinių dovanų idėjas ir pateikiu, kaip jas pasigaminti.

Šios valgomos kalėdinės dovanos puikiai tinka ir kaip veikla su vaikais: jie gali padėti gaminti, dekoruoti, pakuoti. Kiekviena iš jų būtų puiki smulki, bet dėmesinga dovana mokytojams ir visiems tiems papildomiems žmonėms, kuriuos dažnai pamirštame įtraukti į kalėdinių dovanų sąrašą.

3 paprastos ir nebrangios naminės valgomos kalėdinės dovanos

1. Kalėdiniai keksiukų rinkiniai

Kas gi nemėgsta keksiukų?

Prieš pradėdami pagalvokite, kam juos gaminate. Jei keksiukus dovanosite keliems žmonėms, daug paprasčiau iškepti kelias skirtingas rūšis. Pavyzdžiui, jei keturiems žmonėms norite dovanoti po 12 keksiukų, galite iškepti keturias po 12 vienetų porcijas: šokoladinius, vanilinius, apelsininius ir citrininius. Tuomet į kiekvieną dėžutę sudėkite po 3 kiekvieno skonio keksiukus. Vis tiek kepsite keturias partijas, tad taip skonių įvairovę išgausite be papildomų pastangų.

Tačiau jei keksiukų dėžutę ruošiate tik vienam žmogui, tiek daug skirtingų skonių gaminti neapsimoka – geriau apsistoti ties vienu skoniu.

Aš paprastai išplaku didesnį kiekį sviestinio kremuoto glajaus ir kiekvieną keksiuką papuošiu gražia išspausta rožete – taip darbas vyksta greičiau. Tuomet ant viršaus uždedu skirtingus papuošimus ar pabarstukus, kad kiekvienas keksiukas būtų šiek tiek kitoks.

Galiausiai belieka sudėti keksiukus į dėžutę ir papuošti ją kalėdinėmis juostelėmis ar lipdukais – ir turite puikią, gražią bei asmenišką dovaną.

12 keksiukų receptas

Tešlai

  • 5 oz (apie 140 g) smulkaus cukraus (caster sugar)
  • 5 oz (apie 140 g) sviesto arba margarino
  • 4 oz (apie 115 g) kvietinių miltų su kepimo milteliais (self-raising flour)
  • 2 kiaušiniai
  • 2 v. š. kakavos miltelių arba 1 a. š. vanilės, citrinos ar kito pasirinkto aromato (nebūtina)

Glajui ir papuošimui

  • 14 oz (apie 400 g) cukraus pudros
  • 7 oz (apie 200 g) sviesto
  • 2 v. š. kakavos miltelių arba 1 a. š. vanilės, citrinos ar kito pasirinkto aromato (nebūtina)
  • mėgstami papuošimai ir pabarstukai

Gaminimas

Patarimas: keksiukai geriausiai iškepa, jei tešla iškart keliauja į orkaitę. Todėl pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 175 °C, į keksiukų skardą sudėkite 12 popierinių formelių ir paruoškite jas ant stalviršio, kad būtų galima greitai pripildyti.

  1. Sviestą arba margariną ir cukrų sudėkite į dubenį ir elektriniu plakikliu ar virtuviniu kombainu išplakite iki purios, šviesios masės.
  2. Įmuškite kiaušinius ir plakite, kol masė taps vientisa.
  3. Suberkite miltus ir plakite, kol neliks sausų miltų.
  4. Įpilkite pasirinktą aromatą (jei naudojate) ir dar kartą trumpai išmaišykite.
  5. Tešlą tolygiai paskirstykite į formeles ir kepkite apie 20–25 minutes.

Patarimas: stenkitės neatidarinėti orkaitės durų kol keksiukai dar kyla. Stebėkite per orkaitės langelį.

Kai atrodo, kad keksiukai iškepė, pravėrę orkaitę švelniai spustelėkite vieno jų viršų pirštu. Jei lieka įspaudas, orkaitės duris vėl greitai uždarykite ir kepkite toliau. Jei keksiukas atšoka atgal ir paviršius elastingas, jie jau iškepę.

2. Triufeliai

Triufeliai – nuostabi naminė valgoma kalėdinė dovana, kuri, šiek tiek pasistengus, atrodo labai prabangiai. Jei norite, kad jie atrodytų ypatingai, galite naudoti specialias triufelių dėžutes ir popierinius triufelių krepšelius, o galiausiai perrišti viską kaspinu.

Norint sutaupyti, puikiai tiks ir paprasti skaidrūs celofaniniai maišeliai: pripildykite juos triufelių ir viršų perriškite susukama dovanų juostele.

Čia pateikiu bazinį šokoladinių triufelių receptą, kuris patinka daugeliui. Mano patirtis rodo, kad maišant pienišką ir juodąjį šokoladą, juodojo šokolado nemėgėjams skonis tampa švelnesnis, o pieniško mėgėjams – ne per saldus. O jei patinka abu – bus dvigubai geriau!

Jei norite, galite į masę įlašinti kelis lašus aromato arba šlakelį likerio, jei žinote, kad gavėjas tai mėgsta.

Ingredientai

  • 100 g pieniško šokolado
  • 100 g juodojo šokolado
  • 200 ml riebios grietinėlės (double cream)
  • žiupsnelis druskos
  • 30 g sviesto
  • pasirinktas apvoliojimo priedas (kakavos milteliai, malti riešutai, kokosų drožlės ir pan.)

Gaminimas

  1. Pienišką ir juodąjį šokoladą susmulkinkite ir sudėkite į karščiui atsparų dubenį kartu su sviestu. Dubenį uždėkite ant puodo su silpnai garuojančiu vandeniu (vanduo neturi liesti dubens dugno). Lėtai maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Saugokite, kad neperkaistų ir nepradėtų kibti prie kraštų.
  2. Suberkite žiupsnelį druskos – ji paryškins šokolado skonį.
  3. Kai šokoladas visiškai ištirpęs ir vientisas, plona srovele supilkite grietinėlę, atsargiai maišydami rankiniu šluotele, kol masė taps lygi ir blizgi.
  4. Dubenį uždenkite ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms (galite palikti ir per naktį).
  5. Atšalusi masė sutirštės. Šaukšteliu ar mažu ledų kaušeliu semkite gabalėlius norimo dydžio triufeliams ir dėkite ant kepimo popieriaus.
  6. Rankomis greitai susukite rutuliukus.
  7. Kiekvieną triufelį apvoliokite pasirinktame apvalkale: kakavos milteliuose, maltuose lazdyno riešutuose, kokosų drožlėse ar pan.
  8. Sudėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite, kol sutvirtės, tada supakuokite į dėžutes ar maišelius.

3. Šokoladinis „lazdelių“ (candy cane) traškutis

Jei kepimas – ne jūsų sritis, ši idėja kaip tik jums. Jokio tešlos maišymo ar tiksliai skaičiuojamo kepimo laiko – tereikia ištirpdyti šokoladą ir užbarstyti papuošimus (šiuo atveju – kapotus kalėdinius saldainių lazdelius). Atrodo įspūdingai, o pagaminama labai paprastai.

Ingredientai

  • 600 g mėgstamo šokolado
  • apie 20 kalėdinių saldainių lazdelių (candy canes) arba kitų pasirinktų pabarstukų ir papuošimų

Gaminimas

  1. Standartinę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Saldainių lazdeles susmulkinkite (galite sudėti į maišelį ir sutrupinti kočėlu) ir pasiruoškite visus kitus pabarstukus – jie turi būti po ranka, kai šokoladas jau bus ištirpęs.
  3. Šokoladą gabalėliais sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir tirpinkite virš silpnai garuojančio vandens ant viryklės. Maišykite, kad nesviltų ir tolygiai ištirptų.
  4. Ištirpintą šokoladą supilkite į paruoštą skardą ir paskleiskite, kad pasiektų visus kampus ir būtų vienodo storio.
  5. Ant dar šilto šokolado pabarstykite kapotų saldainių lazdelių ir kitų pasirinkimų papuošimų.
  6. Skardą dėkite į šaldytuvą, kol šokoladas visiškai sustings.
  7. Sustingusį šokoladą išimkite iš skardos ir sulaužykite gabalais arba supjaustykite į „šukes“. Sudėkite į maišelius ar dėžutes ir turėsite gražią, traškią ir labai kalėdišką dovaną.
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas